Sick Girl

Kesepian bisa ganggu kesehatan lho…..!!

Posted on

Hubungan sosial adalah penting untuk kesihatan emosi dan kualiti hidup. Tetapi nampaknya, terdapat juga hubungan antara hubungan sosial dengan kesihatan otak. Dalam kajian Ohio State University pada tahun 2014, seperti yang dilaporkan psikologitoday.com, didapati bahawa terdapat kepekatan kesukaran yang tinggi pada orang dengan kanser payudara yang mengalami tahap kesepian.

Dalam kajian ini, adalah jelas bahawa mereka yang kesepian mempunyai kesukaran menumpukan dan memori yang kurang baik daripada mereka yang tidak terlalu kesepian. Ramai di antara kita tidak tahu ini, kan?

Hubungan kesepian dan otak

Para saintis memahami bahawa kesepian mempengaruhi otak. Terdapat hubungan antara perasaan yang tidak diingini dan diabaikan oleh peradangan otak, yang dikenali sebagai faktor risiko untuk Alzheimer.

Walaupun demikian, masih ada sedikit kajian yang menyokong penemuan ini.

Para penyelidik mengumpul tiga kumpulan pesakit kanser payudara dan sebagai kumpulan kawalan, juga mengumpul mereka tanpa kanser.

Dalam dua kajian pertama, peserta melaporkan tahap kesunyian dan fungsi kognitif mereka.

Satu kumpulan diberi soal selidik standard dan ujian kognitif. Tiga fasa kajian dilakukan secara konsisten.

Bukan sahaja pesakit kanser paru-paru yang kesepian, tetapi kumpulan yang kesepian yang tidak mempunyai kanser juga menunjukkan hasil yang sama, bahawa perhatian dan masalah ingatan muncul kepada mereka.

Baca juga: Kesepian Boleh Menjadi Punca Tidur Sukar pada Malam

Dilema rawatan

Hubungan antara pengasingan sosial dan kesihatan otak penting untuk dirawat.

Tetapi, penyelidikan juga menghasilkan soalan tambahan yang kompleks dan menggariskan kesukaran untuk mengukur pembolehubah subjek yang mempengaruhi prestasi kognitif.

Kami tahu bahawa doktor dapat mencari kaedah rawatan yang betul untuk masalah ini. Walau bagaimanapun, sebaliknya definisi “kesepian” sendiri dianggap terlalu abstrak.

Kerana keadaan ini didasarkan pada perasaan subjektif setiap orang ketika merasa kesepian.

Para penyelidik masih tidak menentu tentang bagaimana kesepian dapat dirawat secara perubatan, kerana tidak ada bukti jelas tentang bagaimana untuk mengurangkan kesepian.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini sekurang-kurangnya memberi satu idea, bahawa kesihatan fizikal dan mental bukan sahaja disebabkan oleh penyakit tetapi juga fenomena abstrak mengenai sama ada kita menjadi seseorang yang dicintai atau dijaga atau tidak secara sosial.

Hubungan sosial yang penting menjadi asas kepada kesihatan rakyat. Sama seperti badan memerlukan nutrien untuk hidup dan berkembang, kita juga memerlukan hubungan sosial yang baik sebagai sumber tenaga dalam kehidupan.